Sid rigtigt på din kontorstol og undgå ondt i ryggen

I Danmark tilbringer den almene dansker i gennemsnit 4-6 timer på en kontorstol i løbet af dagen. Rigtig mange er ikke klar over det, men den forkerte siddeposition kan være farlig for helbredet og trivslen på arbejdspladsen.

Vidste du at:

 • 86 % af danskerne sidder ubekvemt på deres kontorstol
 • 50 % af disse giver stolen skylden
 • Chancen for sygdomme, der føre til død, øges med 20 % hos mænd og 40 % hos kvinder, hvis man sidder ned i en forkert position i mere end 6 timer om dagen.

Sidder du forkert på din kontorstol kan det give dårlig ryg

En af de mest almindelige gener, der skyldes at du har sidddet forkert er naturligvis dårlig ryg. Rigtigt mange danskere lider af dårligt ryg som følge af at sidde forkert på deres kontorstol. En vigtigt parameter for at undgå problemerne er naturligvis en god ergonomisk kontorstol, der er god for ryggen, men du skal også bruge den rigtigt.

Alt dette kan naturligvis undgås, hvis du sidder rigtigt på en kontorstol. Istol.dk har lavet denne lette guide til den korrekte siddestilling, så du kan undgå ovenstående scenarier. Udover et bedre helbred, vil din arbejdsproces ligeledes blive optimeret, i og med du bedre kan koncentrere dig i løbet af en lang arbejdsdag.

Vær opmærksom på, at den korrekte siddestilling ikke altid er nok. Du skal sørge for at holde din krop i bevægelse i løbet af dagen. Faktisk har dine led ikke godt af at sidde statisk i længere tid, og det er kun en fordel f.eks. at lave strækøvelser eller andre varierende bevægelser med jævne mellemrum.

Følg disse seks lette råd/trin til den optimale siddeposition. De bliver beskrevet og forklaret på et niveau, hvor alle kan være med. Du har med andre ord ikke en undskyldning for ikke at lære at sidde korrekt!

6 lette trin til den korrekte siddestilling

 1. Sæt dig på kontorstole, og sørg for at sidde på siddefladen, så du kan have en knyttet hånd mellem din knæhasser og stolens sædeforkant. På samme tid skal dine fødder have fuld kontakt til gulvet.
 2. Slap helt af i dine skuldre, og lad vær med at spænde i overkroppen. Din sædehøjde skal justeres op, så dine albuer kan hvile på stolens armlæn.
 3. Langt de fleste kontorstole har en sædevinkelsindstilling – din har garanteret også – og den skal justeres, så der ingen tryksteder kommer på dine lår. Samtidig skal du holde overkroppens hoftevinkel mellem 90 og 95 grader, da det optimerer og stabiliserer din holdning, eftersom din ryg bliver rettet op.
 4. Lændestøtten skal være i din bæltehøjde. Dette indstilles på selve ryglænet på kontorstolen.
 5. Det er alfa omega at din overkrop holdes ret, når du sidder ned i mange timer. Dette justeres ved ryglænet, men pas på ikke at pege for meget fremad med din overkrop.
 6. Husk, at den bedste siddestilling er, når du søger for at variere din siddestilling. Dette er især en detalje, som rigtig mange glemmer.
  Ekstra info til 6. trin: Giv dig selv lov til at rejse dig og gå væk fra kontorstolen. Stræk ud i nakken, ryggen og sørg for at gå en mindre tur. En 10 meters gåtur et par gange er bedre end ingenting!

Video: Tips til en bedre siddestilling

Nogen gange kan det være svært at visualisere, hvordan man helt præcis skal sidde i forhold til ovenstående råd. Vores guide kan muligvis forstås bedre, hvis du ser disse 3 videoer nedenfor.

Del 1Del 2Video 2


Din kontorstol skal overholde disse krav

Om du arbejder hjemmefra eller på arbejdspladsen spiller ingen rolle. Du skal sørge for at sidde i en kontorstol af god kvalitet, da du ellers kan risikere at ende med arbejdsskader og dårlig ryg. Det er altid en god ide at investere i en ergonomisk kontorstol. Langt de fleste af vores modeller opfylder alle kravene, som du finder nedenfor. Den rigtige ergonomi forbedrer nemlig din koncentrationsevne og dermed arbejdsproces. Overordnet set skal din kontorstol være simpel, da mange funktioner godt kan gøre mere skade end gavn, hvis de ikke indstilles korrekt. Den må heller ikke være alt for behagelig at sidde i, da du derfor på sigt vil bevæge dig mindre.

De vigtigste krav til din kontorstol

 • Sædehøjden skal kunne indstilles.
 • Sædedybden skal være justerbar, og den må ikke strække mere ud end 75 % af lårets længde.
 • Sædet på kontorstolen skal kunne indstilles fremad, nedad og skråt.
 • Polstringen på kontorstolens sædekant skal være afrundet. Den må ikke glide, når du sidder på stolen.
 • Ryglænet og sædet skal kunne indstilles hver for sig.
 • Ryglænet skal kunne indstilles, så det passer til din lænds svej.
 • Kontorstolen skal have armlæn i begge sider. Disse skal kunne indstilles i højden og bredden.
 • Kontorstolen skal have 5 ben, da det øger stabiliteten.

Hvordan hænger den korrekte siddeposition sammen med en ergonomisk kontorstol? Ret nemt faktisk. Med den rigtige stol og den rette siddestilling opnår du en synergieffekt. Denne effekt vil afspejle sig i dit arbejde og din trivsel, og du vil ikke længere døje med ondt i ryggen, lænden eller nakken.

Vores udvalg af links om den korrekte siddeposition

http://www.viivaa.dk/sund-med-viivaa/arbejdsliv/ergonomi/husk-din-arbejdsstilling-indstil-din-stol-korrekt

Spred budskabet og hjælp andre

Kender du nogen som kunne have gavn af disse råd, så del det endelig.