Hvad er en ergonomisk kontorstol?

En ergonomisk kontorstol er en stol, som fastholder din krop i et jerngreb, for at du kan undgå at få ondt i ryg, lænd, skuldre og nakke. For den ergonomiske stol kræver, at du sidder på en bestemt måde, for at du ikke får gener. Problemet er bare, at vi sjældent sidder så stille og præcis sådan, som vi skal. Og så ender vi med at skulle tage smertestillende piller alligevel for at komme igennem arbejdsdagen.

For de fleste vidensarbejdere og andre kontormus er den ergonomiske kontorstol et velkendt onde i hverdagen. For selv om stolen netop skulle forhindre gener fra dit stillesiddende arbejde, er den rent faktisk med til at skabe dem.

Hvad er en ergonomisk kontorstol?

En ergonomisk kontorstol har en række indstillingsmuligheder i sædet, ryggen og stolestellet, som er med til at forebygge de typiske gener og langtidsvirkninger af stillesiddende arbejde. De skyldes forkerte belastninger af nakke, ryg og læn. De opstår, fordi almindelige stole ikke støtter de rigtige steder, og vi sidder forkert på den.

Ulempen ved en ergonomisk kontorstol er, at du er nødt til at sidde på en bestemt måde, for at stolen kan støtte ordentlig op om kroppen. Så snart du læner dig til en af siderne, eller flytter dig, så du sidder skævt i stolen, følger stolen ikke med. Derfor ender du med at skabe de samme belastninger, og får derfor alligevel de smerter, som stolen skulle forhindre.

Det kan ikke ændres ved at justere på indstillingerne. Sidder du ikke efter forskrifterne, virker en almindelig ergonomisk stol ikke.

Hvad er en ergonomisk kontorstol med active sitting?

Vælger du i stedet en ergonomisk kontorstol med active sitting, får du en kontorstol, som følger din krop. Det betyder, at stolens sæde og tit også ryglæn kan vippe fra side til side, så rygsøjlen, lænden og skuldrene altid holdes korrekt. Næsten uanset hvordan du sidder på stolen.

Derved slipper du for både forkerte belastninger, muskelspændinger og andre af de gener, som let opstår, hvis du ikke sidder korrekt i en almindelig ergonomisk kontorstol.

Hvilke nye indstillingsmuligheder har en stol med active sitting?

I forhold til den traditionelle kontorstol med ergonomiske funktioner, kan stolesædet på stolen vippe til siderne. Det betyder, at du kan få sædet til at vippe hele vejen rundt.

De mest avancerede modeller har i stedet for en vippefunktion, opdelt stolesædet i to separate dele, som kan vippe individuelt. Her kan du indstille belastningen i vippemekanismen, så de to dele af stolesædet bedre kan følge og støtte din krop, når du f.eks. vipper lidt til den ene side, mens du sidder og tænker.

Tilsvarende er ryglænet på de mest avancerede stole med active sitting også opdelt i to dele. Igen kan belastningen indstilles i hver del af ryglænet, så det støtter din ryg mest optimalt.

Det vil sige, at du kan sætte dig fuldstændigt skævt i stolen, og stadig få korrekt støtte til ryggen. Eller læne dig skråt bagover til den ene side, uden at ryg eller lænd belastes forkert.

Derfor kan du næsten aldrig sidde forkert i en ergonomisk kontorstol med active sitting, sådan som du kan i kontorstole med gængse ergonomiske funktioner.

Det øger produktiviteten, gør hverdagen mere udholdelig, og sænker forbruget af smertestillende piller.