Hvilke funktioner skal en ergonomisk kontorstol have

De vigtigste funktioner hos en god, ergonomisk kontorstol, er ikke dem, som gør det muligt at indstille stolen, så du sidder ergonomisk korrekt. Nej, det er dem, som gør det muligt at sidde ergonomisk korrekt i stolen, lige meget hvordan du sidder i den. Disse funktioner går under navnet active sitting, og gør det muligt at bruge din kontorstol, som du har lyst til, frem for at være fastlåst i en bestemt stilling hele dagen.

En ergonomisk kontorstol her en række funktioner, som gør det muligt at forbygge de uheldige belastninger af ryg, nakke og lænd, som du får, når du sidder på en almindelig stol.

Blandt funktionerne kan nævnes indstillinger:

  • Af højden på stolen, så du altid sidder med fødderne på gulvet. Det forhindrer, at stolesædet lukker for blodtilførslen til benene, så de begynder at sove.
  • Af ryglænet på stolen, så det støtter bedst muligt op om ryggen og lænden, når du sidder i stolen. Samt at du kommer frem på stolesædet, så blodomløbet ikke lukkes.
  • Af armlænet på stolen, så dine albuer og skuldre ikke sidder for højt eller for lavt i forhold til tastaturet og skrivebordet. Samt får naturlig støtte, når du ikke skriver.

Ergonomiske funktioner er ikke nok

Problemet er, at selv om du indstiller alle funktioner helt korrekt på din ergonomiske kontorstol, kan du sagtens få smerter og fysiske problemer med både nakke, ryg, lænd og blodomløb alligevel.

For det er de færreste af os, der sidder ret op og ned – og helt bomstille – hele arbejdsdagen i gennem. Faktisk er det helt almindeligt, at vi har det med at læne os til en af siderne, eller regelmæssigt flytter os rundt i stolen.

Men så snart vi gør det, støtter en almindelig ergonomisk kontorstol ikke ordentlig op om os. Derfor ender vi alligevel med at få de problemer og gener, som de ergonomiske funktioner i stolen skulle forhindre.

Ergonomisk kontorstol med active sitting

Vil du undgå at skulle sidde fastlåst dagen lang på din ergonomiske kontorstol for ikke at få ondt i ryg, skuldre og nakke. Eller døje med sovende ben?

Så skal du udover de ergonomiske funktioner også sikre dig, at din nye kontorstol understøtter active sitting. Så får du nemmere ved at sidde som du vil, uden at det giver dig problemer og behov for at tage smertestillende.

En ergonomisk kontorstol med active sitting har indbygget en vippefunktion, så stolesædet – og tit også ryglænet – kan vippe til siderne. Derved sidder lænden og skuldrene altid i en ret vinkel, og rygsøjlen kan holdes lige, uanset hvordan du sidder på stolen.

Kan stolesædet ikke vippe, bliver du nemlig nødt til at kompensere for den manglende vippefunktion til siderne i netop ryg, lænd og skuldre. Og så ender du med at få ondt alligevel.

Hvilke ekstra indstillingsmuligheder har en kontorstol med active sitting?

Det betyder ikke nødvendigvis, at kontorstolen får flere indstillingsmuligheder. Sædet kan blot vippe hele vejen rundt, og ikke kun for- og bagover, som på en almindelig ergonomisk kontorstol.

De mest avancerede modeller har dog en række indstillingsmuligheder i sæde og ryglæn. For her er de opdelt i to dele, som du så kan indstille. Så støtter de din krop mest optimalt, lige meget hvordan du sidder på kontorstolen i løbet af dagen.